Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Monday, 05 May 2008 11:41

Criza si strutul

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Mi-au tot trecut pe la ureche în ultima vreme tot felul de scenarii alarmiste privind viitorul nostru, al industriei de PR, al mediului de business, al economiei, al ţării şi al universului. Strănut, furtună, criză, cutremuuuur!!!

Se vorbeşte că industria comunicării s-ar teme că, pe fondul situaţiei economice mondiale, clienţii îşi vor înjumătăţi bugetele de comunicare, ba chiar unii dintre ei vor renunţa cu totul la a mai comunica, pentru a face „economii” şi a-şi limita pierderile. Mă rog, dacă ar fi să ne gândim la ce înseamnă bugete de comunicare şi PR pentru companii cu cifre de afaceri de milioane şi miliarde, s-ar putea să ne pufnească râsul la un astfel de scenariu. Asta că tot au fost nişte discuţii recente interesante despre diferenţa uriaşă dintre bugetele de publicitate şi cele de PR…

 

Lăsând însă la o parte acest aspect al poveştii, întotdeauna într-o criză s-au găsit mari perdanţi şi mari câştigători. Crizele pot fi momente extrem de prielnice pentru cei care ştiu pe ce butoane şi pedale să apese. Niciodată, în vremuri de acalmie, nu vei avea oportunităţile uriaşe care ţi se ivesc în perioade de criză. Nişele profitabile şi avantajele competitive sunt mult mai uşor de identificat, de exploatat şi de promovat în perioadele în care toţi ceilalţi stau cu capul ascuns în nisip şi cu alte părţi expuse la şuturi. Iar dacă în perioade de criză n-ai nevoie de consultanţă şi de comunicare, atunci când? Fie că ai cu adevărat probleme de pe urma ‘cutremurului’, fie că ai identificat o oportunitate pe piaţă şi eşti soluţia la problemele altora, TREBUIE să comunici! Trebuie să vorbeşti deschis, trebuie să te faci auzit. Iar când toată lumea tace, e ok, poţi să vorbeşti şi-n şoaptă! Dacă nu, te vei pierde într-o mulţime pasivă care asistă neputincioasă şi mută la căderi spectaculoase de acţiuni pe burse şi la falimente răsunătoare.

 

Un mesaj pozitiv într-o mare de ştiri negative va face valuri fără mare efort. Aşa că eu cred că dimpotrivă, criza poate fi o oportunitate pentru industria de PR, în special pe sectoarele de consultanţă, gestiune a crizei, comunicare internă şi media relations.

Da, companiile care-şi bugetează profiturile din activităţi de BTL şi din evenimente costisitoare şi opulente fără o însemnătate şi o utilitate reală pentru clienţi vor avea cu certitudine de suferit. Pentru că se va pune mare accent pe calitatea şi pe consistenţa mesajului, fără îndoială, iar acele campanii de „promovare” care nu au legătură cu activitatea sau valorile clienţilor plătitori vor fi, probabil tăiate de pe lista investiţiilor, spre binele companiilor cu pricina şi al situaţiilor lor financiare. Dar asta nu înseamnă decât o cernere calitativă şi bine-venită pe piaţă, şi nicidecum un declin general-valabil.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 4640 times Last modified on Tuesday, 31 May 2011 12:40
Cristina Carp

Senior Consultant

Am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, sectia Comunicare Publica, in 2003 desi imi pare c-a trecut aproape un deceniu de-atunci!. (LE Oooops! Chiar a trecut un deceniu de atunci!) Cât am fost in facultate, am cochetat cu marketingul si cu client service-ul, iar dupa absolvire, timp de un an si jumatate, am lucrat ca si Consilier de Relatii Internationale.

Din august 2005, fac ceea ce imi doresc inca de pe vremea când abia imi luasem buletin: PR, alaturi de colegii mei din Premium. Iar ca sa-mi pastrez un pic (de)formarea din liceul economic, lucrez pe domeniul financiar si al constructiilor.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 232 guests and no members online

Search