Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 06 September 2007 11:38

Rat-a-touille

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Am văzut filmul săptămâna trecută în avanpremieră, mi-a plăcut maxim, deşi pe alocuri mi s-au strepezit dinţii la scenele cu colonia de animăluţe. Nu am timp acum să postez de ce şi cum mi-a plăcut filmul şi nu vreau să… fac un rasol… dar ţin să precizez că, aşa cum sugerează titlul filmului (RAT), “şoarecele” Remy este de fapt un şobolan!!!!

Printre mesajele moralizatoare ale filmului (căci nu există film de desene animate fără mesaje moralizatoare), cel mai puternic este acela că talentul poate veni de oriunde şi că trebuie să laşi baltă prejudecăţile şi să judeci individul, indiferent de provenienţa lui.

Mi se pare ironic că marea majoritate a prezentărilor acestui film (nu le-am citit chiar pe toate) refuză elegant să vadă că Remy e un şobolan şi nu un şoarece. Jerry, Mickey, au făcut şoarecii acceptabili, în timp ce şobolanii par a fi în continuare ostracizaţi. Şi totuşi, a rat is a rat, iar filmul e super simpatic cu şobolani cu tot!

Update! Revin, revin că nu pot să mă abţin! Am văzut filmul cu o bună prietenă, cu care am reuşit să batem mare parte din restaurantele bucureştene şi care, ca şi mine, are o pasiune pentru gastronomie şi în general pentru tot ce e foarte bun şi foarte frumos. Mărturisesc că am fost cam crispate să vedem şobolanii la ei acasă prin bucătării de restaurante, dar personajul lui Remy e atât de haios, de înduioşător, de neclintit în micile lui mari aventuri, încât nu poţi să-i rezişti. Remy trece prin foc şi satâr ca să salveze supa; e prins în dileme existenţiale când trebuie să fure frunze de prin vecini ca să prepare omleta; încearcă să-şi împlinească menirea de creator de gust şi nu nu nu nu vrea să-şi mănânce tot gunoiul din farfurie şi în general…

Filmul e realizat admirabil. Atât de admirabil încât e aiuritor. Sunt câteva scene în care şobolanul albastru cu botic roz şi lăbuţe atent spălate circulă prin ceva ce pare a fi peisaj parizian real, filmat şi nu desenat. Băieţii de la Pixar îţi arată şi ei în felul lor că, dacă vor, pot, iar ochiul tău aproape că acceptă personajul caricatural în decorul natural. Detaliile de desen sunt fabuloase şi sunt vizibile inclusiv în capturile care au devenit apoi ilustraţii pentru afişul filmului şi materialele de promovare. Cineva acolo - o echipă întreagă de fapt - trebuie să-l fi iubit mult pe şobolanul Remy ca să aibă atâta grijă de el.

Iar Hollywood-ul şi chiar personalităţile lumii gastronomiei au răspuns filmului. În varianta engleză, vocea lui Anton Ego, maleficul (cu măsură) critic este dată de Peter O’Toole, iar în varianta spaniolă înţeleg că-i dă glas chiar Ferran Adria, celebrul chef de la şi mai celebrul restaurant El Bulli. De fapt aici nici nu ştiu dacă restaurantul e mai celebru ca chef-ul sau nu dar nu contează.

O notă melancolică pentru Auguste Gusteau (foarte simpatic nume, oarecum în oglindă) - francezii au cunoscut doi mari chef-i care şi-au curmat zilele asemenea personajului din film: Vatel, pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, şi în 2003, Bernard Loiseau. Filmul e un mic omagiu şi pentru ei şi o mică răzbunare pentru cei care i-au împins spre asemenea jertfe. Şi o sugestie - că în fiecare dintre noi se mai ascunde încă un copil. Într-unii e ascuns mai bine, în alţii mai puţin bine, dar în orice caz, când ajungi la copilul din tine, mai poţi să te schimbi, indiferent ce ai făcut şi cât timp a trecut de fapt peste tine.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 2900 times
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 118 guests and no members online

Search