Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 21 August 2007 11:07

Să ne amintim cu nostalgie de umilințele trecutului

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Nu înţeleg. Recunosc, s-ar putea să am eu o problemă, însă chiar nu înţeleg reclamele cu referire la perioada dinainte de 1989. Cel mai recent este un spot la un detergent de rufe, în care toată lumea râde, cântă şi dansează pe ritmurile muzicii anilor ’70. Nimic mai drăguţ – muzică, dans şi detergenţi. Reclama e veselă, mai vezi şi o figură de cântăreţ celebru la vremea respectivă.

Pe de altă parte – din nou, s-ar putea să am eu o problemă – perioada cu pricina îmi aminteşte de cozile la orice produse, goana după banane şi portocale despre care credeam că se coc doar iarna şi cele zece minute de desene animate pe care le prindeam sâmbăta sau duminica.

Ca să mă conving că nu sunt eu marcată de copilăria împărţită între cozile la lapte şi plimbatul cu bicicleta în parcul dintre blocuri, i-am întrebat pe cei mai „în vârstă” la ce îi duce cu gândul oricare din reclamele cu pricina – fie ea la detergenţi cântători, fie la ciocolata cu rom şi uniformă.

Răspunsurile, recunosc, mi-au plăcut: dacă detergentul e ca „ăla de pe vremuri”, atunci avem o problemă – ăla nu spăla, erau un fel de mălai amestecat cu tix. Iar ciocolata cu rom nu seamănă cu ce era pe atunci. Poate că persoanele cu care am vorbit eu nu erau publicul ţintă pentru aceste reclame. Poate – de fapt, cu siguranţă – există oameni care privesc acea perioadă cu nostalgie, nu pentru că vremurile erau mai bune, ci pentru că o asociază cu tinereţea lor.

În schimb, tânăra generaţie ajunge să vadă cât de minunat era pe vremea comuniştilor, cum oamenii cântau şi dansau pe străzi sau cât de înfloritoare erau acele vremuri de vrem să le readucem în prezent. Iar lucrurile sunt departe de a sta aşa, ba chiar sunt total opuse. Nu vreau să fac vreo analogie cu istoria altor popoare care au ştiut să memoreze şi să vorbească lucid zeci de ani despre ororile prin care au trecut. Dar poate suntem în stare să facem măcar atât – să nu mai proslăvim perioade nefericite ale istoriei.

Revin: nu înţeleg de ce uităm mizeriile prin care am trecut şi ne agăţăm de perioade cel puţin nefericite pe care să le prezentăm ca minunate. Cred că ne place să ne amintim numai că se putea merge cu uşurinţă – financiar vorbind – în concediu la mare. Dar să uităm că acolo, la mare, era mâncare diferită pentru români şi pentru străini, că nu puteai spune cu mâna pe inimă ce se află în farfuria ta – putea să fie orice de la soia până la gumă arabică, şi alte lucruri minunate de acelaşi gen. Noroc cu muzica aia de care spune reclama la detergentul de care vorbeam mai devreme.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 10818 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:27
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 231 guests and no members online

Search