Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 19 October 2006 10:48

Goana după premii

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Subiectul cel mai hot la ora actuală, după – evident – veştile cu privire la mişcările de trupe din toate domeniile comunicării (PR, jurnalism, publicitate), se leagă de premiile industriei. Şi aici includ, iertare, şi pe cele internaţionale şi pe cele locale, şi pe cele de PR şi pe cele de publicitate.

Lumea se întreabă de ce nu participăm la entuziasmul general. Am fost traşi de mânecă şi de urechi nu o dată, nu de clienţi, nu vă imaginaţi asta, ci de organizatori, cum că – vorba celor de la OTV, dacă nu participăm, nici nu ştim ce pierdem!

 

Sunt întru totul de acord cu premiile industriei de publicitate – cu numeroasele lor faţete: eficienţă, creativitate, gândire strategică. Dar, în ceea ce ne priveşte, ca agenţie de consultanţă, noi ne-am simţit întotdeauna mai aproape de avocaţi decât de colegii din publicitate. Or, din partea avocaţilor, n-am auzit să existe vreo competiţie internaţională în care să se compare strategii de consiliere juridică sau pledoarii. De ce oare?

Contractele noastre – n-o spun pentru prima dată şi nici nu cred că e vreo surpriză pentru cineva – conţin în proporţie de 50% clauze de confidenţialitate. Produsele muncii noastre nu sunt spoturi TV pe care să le putem semna, nu sunt site-uri către care să vă putem direcţiona şi nici shelf talkers pe care să le puteţi vedea prin magazine. Cel mai valoros şi mai valorizat serviciu pe care îl oferim clienţilor noştri este consultanţa.

Cum am putea să „prezentăm” un program de consultanţă într-un format competiţional? Cum am putea să vă vorbim despre rezultatele activităţii noastre? Dacă jurăm pe roşu – presupunând că avem voie să spunem ce am făcut şi ce sfaturi am dat – ne credeţi pe cuvânt? Dacă ne credeţi pe noi, îi credeţi şi pe alţii? Dacă îi credeţi, pe ce vă bazaţi? Iar dacă nu-i credeţi, cum decideţi dacă le acordaţi premii sau nu?

În cinci ani de zile, nici unul dintre potenţialii clienţi cu care am discutat nu ne-a cerut să ne vadă colecţia de premii, presupunând că am fi avut una.

Cred că suntem singura industrie în care, ca jucători de o oarecare dimensiune, am ajuns să fim admonestaţi şi arătaţi cu degetul public că, vezi Doamne, nu vrem să beneficiem de recunoaşterea pe care ţi-o dă un premiu al industriei. E vreo problemă?

Pieţele internaţionale au premii ale industriei de PR la care participă cine vrea şi cu ce proiecte îşi poate permite să prezinte, dintre cele cu care se mândreşte. Juriile sunt independente, organizatorii sunt, de obicei, asociaţii profesionale sau publicaţii de specialitate care se află, realmente, într-o postură permanentă de observatori, juraţii se stabilesc prin anvergură şi reputaţie profesională şi se schimbă de la un an la altul.

Participanţii vin dacă se simt atraşi de competiţie; dacă ecoul din piaţă e bun şi dacă premianţii confirmă în timp. Iar competiţiile celebre nu sunt nici multe, nici obligatorii. Proiectele participante sunt de altă anvergură şi natură – implică bugete de cercetare şi formule de evaluare care pot demonstra, atât cât este rezonabil posibil în PR – rezultate. Şi aşa, există şi pe pieţele internaţionale nenumărate agenţii care nu participă la asemenea competiţii – specializările lor nu le permit asta. De ce la noi ar fi altfel?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 8900 times Last modified on Tuesday, 05 July 2011 07:23
Sorana Savu

15 noiembrie 2001 a fost ultima mea zi de munca. Veneam dupa patru ani de client service la Ogilvy & Mather si inca un an si jumatate de rodaj lucrând la Mmd Public Relations, pe post de PR Manager, cu Andrei Savu ca sef. In miez de noiembrie, am inceput cu Andrei sa ne gândim la un boutique de consultanta in comunicare pe care l-am numit Premium Communication. De atunci, venim in fiecare zi la birou nu ca sa muncim, ci ca sa facem exact ce ne place. Si, in cazul meu, exact ce am invatat la scoala – consultanta de relatii publice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 91 guests and no members online

Search