Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Tuesday, 10 July 2007 15:30

The Queen - un regal de PR

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Cuprinsă de vâltoarea evenimentelor – nu ştiu câţi ani de la moartea prinţesei Diana şi comemorarea zilei sale de naştere – am revăzut filmul „The Queen”. Trecem peste evidenţe de genul Helen Mirren este o actriţă excelentă. Povestea este cea mai bună lecţie de PR, în care eroul principal – Regina – a făcut câteva erori simple. A decis să nu facă vreo declaraţie publică legată de moartea Dianei. Teoretic,  motivele oficiale păreau întemeiate: nu mai făcea parte din familia regală, prin urmare nu se impunea un anumit tip de reacţie din partea acesteia.

Motivele pur raţionale erau susţinute şi de cele subiective, sentimentale – ei cunoşteau „o altă Diana” decât cea creionată publicului larg (sinucidere, aruncat pe scări deşi gravidă etc). Rezultatul? Poporul britanic s-a întors împotriva reginei şi a ajuns până la a o acuza de moartea Dianei. Când Regina a fost de acord să trateze evenimentul ca unul în care a fost implicat un reprezentant al Casei Regale, „poporul” a revenit la sentimente mai bune.

Şi acum erorile. Mai întâi, protagonista istorioarei / filmului nu şi-a cunoscut publicul ţintă. Poate dacă cei cărora li se adresa erau personalul Casei Regale şi rudele apropiate, reacţia ar fi fost normală şi justificată. Da, ei cunoşteau povestea exact aşa cum se derulase, nu cum fusese prezentată în mass media. Cum, însă, publicul ţintă o vedea pe Diana ca „Prinţesa inimilor”, liniştea Casei Regale, intenţia iniţială de a nu avea funeralii regale părea, evident, deplasată şi plină de ură.

Mai mult, reacţia a fost emoţională, nu raţională. Cu scuzele de rigoare pentru cei care ar putea să fie ofensaţi, când vine vorba de comunicare, reacţiile trebuie să fie strict raţionale. Patosul, emoţia, nervii nu ajută cu nimic în acordarea de explicaţii sau în reacţionarea la un eveniment ori altul. Aici comunicarea seamănă cu matematica – identifici formula, o aplici şi ai un rezultat. Ai aplicat formula greşită, ţi-a dat un rezultat eronat. Evident, e ceva mai complicat de atât, intervine interpretarea celui care transmite mesajul, modul de prezentare etc, însă elementele de bază se menţin. Argumentarea, reacţia la un eveniment nu se face emoţional, ci raţional.

Într-un final, Regina a realizat că publicul are o versiune diferită asupra adevărului, iar argumentele pentru care ar fi fost recomandat să îşi nuanţeze poziţia erau mai multe decât cele împotrivă. Atunci a cedat presiunii maselor, iar rezultatul a fost cel previzibil – a revenit în graţiile poporului britanic.

Cel care a câştigat, însă, din toată această poveste a fost proaspăt-numitul premier Tony Blair, care a transmis toate mesajele cheie la momentul potrivit. Dacă aţi văzut filmul ca pe o poveste a conflictului Regină – Prinţesă, poate merită să îl revedeţi prin ochii comunicatorului, ca pe o lecţie de PR.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 3916 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:27
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 258 guests and no members online

Search