Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Thursday, 07 June 2007 15:26

Lecții de jurnalism, made in USA

Written by 

Rate this item
(0 votes)

În ultimele zile, aproape toată presa a dedicat spaţii largi valului de sinucideri, omoruri şi alte ştiri rupte parcă din filmele de groază. Nu vreau să discut acum despre respectivele cazuri sau cât de mult s-a bătut (şi se mai bate) monedă pe aceste subiecte. Ci mai degrabă despre urmările lor. Nu vă gândiţi că mă apuc acum să fac previziuni legate de ce exemple dau ştirile cu pricina şi altora aflaţi într-o perioadă mai puţin fastă a vieţii lor. Nicidecum. Mă gândeam doar că zilele trecute aceste ştiri au generat dezbateri ample la TV legate de oportunitatea lor şi de genul de publicaţii/televiziuni care trăiesc din asemenea poveşti. Şi cam atât.

Nu fac sub nicio formă o pledoarie pentru interzicerea acestui gen de presă. Nu e treaba mea asta. Însă am avut un exemplu foarte interesant despre abordarea unor evenimente similare în Statele Unite. Ieri, în pauza dintre două pase la meciul România – Slovenia, butonam telecomanda, cu scopul precis de a enerva audienţa masculină, când am dat de o înregistrare a emisiunii lui Oprah Winfrey. Subiectul mi s-a părut interesant, aşa că am renunţat să mai enervez bieţii oameni care doreau să vadă meciul şi m-am mutat la alt televizor.

Pe scurt: o invitată a lui Oprah, venită deja a treia oară la emisiune, avea o poveste în genul celor prezentate de presa românească zilele acestea. Femeia divorţase şi îşi creştea singură cei patru copii, cu vârste cuprinse între aproximativ 6 şi 16/17 ani (cel puţin aşa păreau din poze). Fostul soţ a fost de altă părere, motiv pentru care a venit într-o zi la copii, i-a împuşcat pe toţi, după care s-a sinucis. Mai întâi femeia a fost invitată în emisiune pentru a i se spune povestea şi a i se oferi ajutor – consiliere etc. La a doua prezenţă în emisiune – câţiva ani mai târziu – i s-au prezentat mesajele de la telespectatori. Mulţi declarau că au renunţat să se sinucidă pentru că i-au auzit povestea şi au realizat că, dacă ea poate continua, o pot face şi ei. Cea de a treia prezenţă în emisiune s-a datorat faptului că femeia se recăsătorise şi născuse două gemene.

Am stat să ascult povestea nu pentru că am o înclinaţie deosebită pentru drame sau că m-ar atinge în vreun fel istoriile legate de „învingători” şi „învinşi”. A fost, însă, un exemplu cât se poate de clar despre cum poate influenţa presa deciziile oamenilor. În bine. Poate asta ar trebui să învăţăm şi noi.

Ştirea nu se termină cu spânzuratul din parcul central sau cu aruncatul de la balcon din prea multă dragoste. Ea se termină cu soluţii de consiliere pentru cei care se gândesc să urmeze exemplul protagoniştilor. Dacă, spre exemplu, după descrierea sinuciderii/crimei etc, o televiziune, un ziar, ar spune şi câte centre de consiliere sunt, unde pot cere ajutorul cei cu probleme, poate ar salva măcar o viaţă. Dacă s-ar întoarce la familiile care au trecut printr-o tragedie şi le-ar oferi sfaturi, soluţii să treacă peste drame sau ar prezenta modul cum acele familii au mers mai departe, poate ar face diferenţa. Nu e imposibil. Americanii ne-au demonstrat că se poate şi cred că a venit vremea să învăţăm şi noi câte ceva de la ei.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 6662 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:28
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 120 guests and no members online

Search