Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Saturday, 23 June 2007 15:22

După experiența bulgărească, o traumă românească autentică

Written by 

Rate this item
(0 votes)

Mulți îmi tot laudă litoralul bulgăresc, aşa că m-am decis să vă laud şi eu litoralul autohton. Merită să mergi la mare în staţiunile româneşti, fie şi numai pentru că toţi cunoscuţii te vor considera cel puţin excentric. Nu mai trebuie să povestesc cum hotelierii noştri sunt aceşti magicieni ai cifrelor, care – nu ştiu cum şi sunt invidioasă din cauza asta – reuşesc să facă un sejur la noi să coste tot atât cât unul cu tot cu transport, cazare şi gâdilat în tălpi în Spania, Grecia sau Turcia.

Dar nu pot să nu adaug şi eu o scurtă istorioară în ton cu experienţele traumatizante cu lucrătorii din servicii de pe litoral. În câteva vorbe: complex hotelier cu apartamente de trei şi cinci stele, ospătari proaspăt aterizaţi pe litoral, şefi de sală uşor stresaţi, meniuri inexistente şi cameriste cărora nu le plăcea monotonia.

Concret, în prima zi ni s-a explicat că trebuie să mâncăm foarte repede, pentru că peste numai cinci ore urma să fie o recepţie în sala de mese şi nu era timp suficient pentru pregătirea evenimentului. Meniuri? Vă spunem noi ce avem: ciocănele de pui cu orez şi cartofi ţărăneşti şi o selecţie de trei ciorbe. Buuun, ciocănele de pui să fie. După trei minute: nu mai avem ciocănele, vreţi piept de pui? Aici trebuie să recunosc că acel ospătar merită un bonus, un coleg de-al lui a înlocuit ciorba de perişoare cu ciorbă de văcuţă din proprie iniţiativă, fără să ne mai consulte.

Spectacolul a continuat şi în zilele următoare: plecaţi de la piscină, că avem un grup organizat care vine mai târziu şi trebuie să amenajăm, ni s-a spus pe cel mai politicos ton cu putinţă, adică având o grimasă teribilă pe figură, ca şi cum ar fi fost proaspăt operat de apendicită şi amigdalită în acelaşi timp.

Partea bună a fost că nu am mai avut nevoie de ceasuri deşteptătoare. Sâmbătă dimineaţa, la 7.30 am avut şansa nesperată să fim treziţi de sunetul suav al bormaşinilor, că doar oamenii mai aveau de reparat, de pus tavan fals, de zugrăvit nişte pereţi, aşa ca în prima zi a sezonului estival.

Dar preferatele mele au fost cameristele. Ele ştiau cum să facă să nu se plictisească. Reţeta e simplă – la acelaşi etaj, într-o cameră schimbau prosoapele, în alta făceau patul şi lăsau prosoapele murdare, în alta măturau, în funcţie de preferinţe.

Nu vă aşteptaţi să spun numele complexului cu pricina, că nu o voi face, nu de alta, dar i-aş face reclamă şi nu e deontologic din partea mea să procedez aşa.

Ştiu că şi sectorul hotelier suferă de aceeaşi problemă ca multe alte industrii: personalul calificat a plecat demult prin străinătate şi este dificil să formezi oameni noi. Ce nu înţeleg este cum pot cei de afară să ne ia ospătarii, recepţionerii etc pe salarii mai bune, în condiţiile în care preţurile vacanţelor sunt mai mici la ei decât la noi. O fi ceva legat de tranziţie…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 5496 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:28
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 248 guests and no members online

Search