• Home
  • Blog
  • PR
  • Publicitate pentru responsabilitate socială

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Monday, 23 October 2006 12:52

Publicitate pentru responsabilitate socială

Written by 

Rate this item
(0 votes)

“Mai lasă-mă, măi în pace cu comunicatele astea cu donaţii, că vreţi să vă faceţi publicitate!” Cu mici variaţii cam aşa sună reacţiile unei părţi importante a jurnaliştilor, la ştirile legate de diverse sponsorizări făcute de companii.

Poate acest raţionament a stat la baza valului de ştiri/reportaje despre sinistraţii care au dormit luni de zile sub cerul liber după ce apele le-au luat casele.  Şi tot de aceea, dintre cititorii de ziare sau telespectatori, prea puţini au ştiut că un număr poate egal de persoane sinistrate s-au mutat apoi în case noi, construite din donaţiile făcute de companii.

Aşa au apărut ulterior reacţii de genul „numai x, apropiat al lumii sportului, a construit case pentru sinistraţi”. Fals, au fost numeroase companii care au făcut asta, e drept, fără a beneficia de acelaşi suport al media.

Situaţia sinistraţilor este evenimentul cu cel mai mare „impact” la care am asistat în ultima vreme – multe companii au răspuns prompt, nu o singură dată, şi nu cu puţini bani, unei probleme acute care afecta un număr mare de oameni şi care nu-şi putea găsi rezolvare prea uşor. Dar cum trecerea sub tăcere a proiectelor de CSR (Corporate Social Responsability) s-a transformat într-o cutumă, editorii evitând să fie acuzaţi că fac „publicitate mascată”, răspunsul mediului privat la problema inundaţiilor a fost şi el tratat cu aceeaşi măsură.

Teoria cu reclama neplătită este uşor de demontat: să presupunem că o firmă donează 200.000 de euro pentru un anume program – sport, cultură etc. Dacă principalul motiv al donaţiei ar fi publicitatea, cu 10% din suma donată ai putea cumpăra advertoriale sau machete publicitare în cel puţin 20 de publicaţii. Ce om de afaceri dă de 10 ori mai mult pe ceva? Dacă tot vrea să îşi vadă numele firmei în ziare, nu are nevoie de donaţii de tot felul, ci de un plan de media buying, care este oricum, cu mult mai ieftin.

Aici intervine „flerul”  jurnalistului – el este cel care trebuie să facă diferenţa între două geamuri puse de o companie la o şcoală, doar pentru anunţarea „marelui eveniment” şi programele de CSR de sute de mii sau milioane de euro ale marilor companii, derulate pentru rezolvarea unor probleme reale ale comunităţilor.

Nu pledez nici pe departe pentru publicarea de-a valma a tuturor comunicatelor, doar vin din presă! Pledez, mai degrabă, pentru o judecată dreaptă a acestora şi a implicaţiilor lor, dar şi pentru trecerea peste prejudecăţi de genul „toate firmele vor să se vadă în presă”.

E drept, vina este împărţită. Jurnaliştii au ajuns la concluzii de tipul celei prezentate la începutul materialului după ce s-au confruntat cu tot felul de experienţe mai puţin plăcute – o firmă care dorea să anunţe că a donat trei jucării şi două scutece la nu-ştiu-ce centru de plasament sau o alta care anunţa proiecte măreţe de sponsorizare fără legătură cu obiectul său de activitate sau cu politica firmei, şi care în final nici nu s-au mai concretizat.

Pe de altă parte, o campanie structurată de CSR, gândită pe modelul business-ului dezvoltat de o companie nu merită să fie din start discreditată de experienţele negative ale unui jurnalist. Iar motivul este simplu: dacă în urma unei ştiri că o companie oferă cinci burse, concurentul său direct vine şi oferă şase burse, ca să nu fie „mai prejos”, deja expresia „formator de opinie”, asociată cu mass-media, nu mai este un simplu slogan, ci se transformă în realitate.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 4026 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:30
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 101 guests and no members online

Search