Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 853
Monday, 22 October 2007 09:34

Cum să educăm sifonarii?

Written by 

Rate this item
(0 votes)

De la o vreme, mi se tot întâmplă lucruri ciudate. Azi-dimineaţă, când mă luasem la trântă cu traficul mirific din superba noastră Capitală, un bătrân mi-a mulţumit că am oprit la trecerea de pietoni să îl las să traverseze. Nu era, pe semne, obişnuit cu asemenea “tratamente”.

La fel de ciudat mi s-a părut când un jurnalist mi-am mulţumit că nu intenţionez să vând subiectul lui (”exclusivitatea”) pe la alte publicaţii. Din nou, nu era obişnuit cu acest gen de tratament din partea unei agenţii de PR. E drept, am mai discutat despre asta, s-a mai scris pe bloguri despre cum unii şi-au făcut un obicei din a cere şi a primi răspunsurile pentru alte publicaţii. Am avut surpriza să aud chiar: “bine măcar că au apărut ambele materiale în aceeaşi zi, chiar dacă am citit răspunsurile la întrebările mele în ziarul concurent”.

Ba nu e bine deloc. Şi nu mă face să mă simt specială mulţumirea că nu am gura spartă să dau în toată presa informaţii cerute de o publicaţie, pe un subiect “muncit”, după care un anumit jurnalist a săpat. Şi nici explicaţia “nu avem, măi, ce să le facem, că pe urmă nu ne mai dau informaţii dacă spunem numele lor pe blog” nu mă umple de fericire.

Nu vreau să aibă cineva impresia că suntem perfecţi şi vedem, întotdeauna, aiurelile făcute de alţi “oameni de PR”. Însă existe câteva limite de bun simţ, pe care nu este nevoie să le citeşti în nicio carte, nici din Statele Unite, nici din Marea Britanie sau Franţa. Iar dacă “sifonarii” - vă place termenul? Îl foloseam când lucram în presă - din agenţii sau de la departamentele de comunicare ale companiilor nu le înţeleg, au şi jurnaliştii armele lor.

Ei pot alege să scrie de concurenţă, nu de clientul agenţiei mult prea vorbăreţe, pot ignora anunţuri care nu au o prea mare valoare de ştire şi aşa mai departe. Asta dacă nu se enervează suficient de tare să îi numească pe cei care le fac viaţa amară. Sau poate aveţi şi alte idei de cum putem scăpa de “sifonari”…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/premium/public_html/components/com_k2/templates/Premium/item.php on line 250
Read 5766 times Last modified on Friday, 25 April 2014 12:31
Florenta Ghita

Dupa mai bine de opt ani de presa, inceputa la Curierul National si finalizata la Business Magazin, am trecut in tabara relatiilor publice. Asa se face ca acum lucrez ca si consultant la Premium Communication. In presa am ajuns gratie facultatii de Filozofie si Jurnalistica, unde in anul intâi am fost obligati sa facem practica jurnalistica. Iar departamentul Economic de la Curierul National a fost locul in care am facut eu practica, in 1997 si unde am si ramas sa scriu despre industrie. Ca sa pastram traditia, tot de industrie (mai precis metalurgie) ma ocup si acum, la Premium. Nu-i problema, si in viata civila sunt fan heavy metal.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

PRCC

Public Relations Companies Club

Contact Us

Address: Str. General Atanasie Demostene nr. 45
050502 Bucharest
Tel: +40 21 411 01 52;
+40 21 411 01 62
Fax: +40 21 411 50 41
E-mail

Who's online

We have 285 guests and no members online

Search